Avaliação de conformidade dos parâmetros microbiológicos da água utilizada para irrigação, no Riacho do Cascão, Salvador – BA
Keywords:
Water, Mata do Cascão, coliform bacteria, heterotrophic bacteriaAbstract
he microbiological water quality is related to quantity, type and multiplication of microorganisms. Thus, this study performed the microbiological analysis of the water from the stream of Mata do Cascão, located in neighborhood of Saboeiro and Cabula in Salvador. After sampling at six points, collecting 200 mL of water in each, the container were sterilized and identified. We analyzed total and thermotolerant coliforms and heterotrophic bacteria. These analyzes showed that these samples do not have the microbiological potability standards water. Therefore it is characterized as unfit for use and/or human consumption.
References
ALESSIO, C. E.; MOURA, A. C. Avaliação Microbiológica das águas das principais fontes de praças e parques de Cascavel – PR, em relação à presença de coliformes totais, termotolerantes e mesófilos aeróbicos. Paraná. s/d. p.11.
ALVES, N. C.; ODORIZZI, A. C.; GOULART, F. C. Análise Microbiológica de águas minerais e de água potável de abastecimento, Marília, SP. Revista Brasileira de Saúde Pública, v. 36, n. 6, p. 749-751, 2002.
AMARAL, L. A.; NADER FILHO, A.; ROSSI JUNIOR, O. D.; ET AL. Água de consumo humano como fator de risco à saúde em propriedades rurais. Rev. Saúde Pública, v. 37, n. 4, p. 510-514, 2003.
AMORIM, M. C. C.; PORTO, E. R.; MATOS, A. N. B. Conformidade de padrões microbiológicos de água para consumo humano de uma solução alternativa de abastecimento em Atalho, Petrolina – Pe. Simpósio Brasileiro de Captação e Manejo de Água de chuva. 2009. p.7.
BRANCO, S. M.; AZEVEDO, S. M. F. O.; TUNDISI, J. G. Água e saúde humana. In: REBOUÇAS, A. C.; BRAGA, B.; TUNDISI, J. G.(org.). Águas doces no Brasil: capital ecológico, uso e conservação. 3 ed. São Paulo: Escrituras Editora, 2006. 748p.
BRASIL. Manual prático de análise de água. 1ª Ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2004a.
BRASIL. Normas e padrão da potabilidade da água destinada ao consumo humano. Portaria nº 518, de 25 de Março de 2004. Brasília: Ministério da Saúde, 2004b.
BRASIL. Ministério do Meio Ambiente, Conselho Nacional do Meio Ambiente – CONAMA – Resolução Nº357, de 17 de março de 2005. Brasília: Ministério do Meio Ambiente, 2005a.
BRASIL. Comentários sobre a portaria MS Nº 518/2004: subsídios para implementação Brasília: Ministério da Saúde, 2005b.
CASTRO, A. M. V.; QUEIROZ, A. L. M.; ARAÚJO, E. L. B.; et al. Parâmetros Microbiológicos de Águas de Rios coletadas em alguns municípios da Paraíba. Universidade Federal da Paraíba. In: X ENCONTRO DE INICIAÇÃO À DOCÊNCIA, 2008, Paraíba. Anais... Paraíba: UFPB, 2008. p. 4.
FRANCO, B. D. M. Microbiologia dos Alimentos. São Paulo: Atheneu, 2003.
FREITAS, M. B.; BRILHANTE, O. M.; ALMEIDA, L. M. Importância da análise de água para a saúde pública em duas regiões do estado do Rio de Janeiro: enfoque para coliformes fecais, nitrato e alumínio. Caderno Saúde Pública, v. 17, n. 3, p. 651-660, 2001.
GUERRA, N. M. M.; OTENIO, M. H.; SILVA, M. E. Z.; et al. Ocorrência de Pseudomonas aeruginosa em água potável. Acta Sci. Biol. Sci., v. 28, n. 1, p. 13-18, 2006.
HOFFMANN, F. L. Fatores limitantes à proliferação de microorganismos em alimentos. Brasil Alimentos. Unesp – São José do Rio Preto. N° 9. jul/ago. 2001. 6p.
LIBÂNIO, P. A. C.; CHERNICHARO, C. A. L.; NASCIMENTO, N. O. A dimensão da qualidade de água: avaliação da relação entre indicadores sociais, de disponibilidade hídrica, de saneamento e de saúde pública. Eng. Sanit. Ambient., v. 10, n. 3, p. 219-228, 2005.
MARTINS, M. T.; PELLIZARI, V. H.; PACHECO, A.; et al. Qualidade bacteriológica de águas subterrâneas em cemitérios. Rev. Saúde Pública. São Paulo, v. 25, n. 1, p. 47-52, 1991.
SILVA, G. C.; BRINGEL, J. M. M. Incidência de Coliformes totais e Escherichia coli nas águas utilizadas para irrigação pela comunidade do Município de Paço do Lumiar – MA. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 2, n. 1, fev. 2007.